Menu Lokale agenda

Start 2 mountainbike

Samen met Sport Vlaanderen organiseren de gemeentelijke sportdiensten van Arendonk, Oud-Turnhout, Ravels en Turnhout zes gezamenlijke lessen mountainbike, zowel voor beginners als voor gevorderden. Geïnteresseerden kunnen de sport komen ontdekken op 19 februari en op 3, 10, 17 en 24 maart. Om de reeks af te sluiten kunnen zij meedoen aan een toertocht of een avontuurlijk Ardennenavontuur. Met de mountainbike-initiaties willen de gemeentebesturen vooral jongeren vanaf 11 jaar op de fiets krijgen. Deelnemen kost 30 euro per persoon voor de hele reeks, een eigen mountainbike is een vereiste. Voor meer informatie kun je terecht bij de sportdiensten van Arendonk, Oud-Turnhout, Ravels en Turnhout of per mail bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Museum op Stelten

Op zaterdag 24 februari komen heel uitzonderlijk enkele dieren tot leven in het Natuurpunt Museum tijden de activiteit ‘Museum op Stelten’​. Een konijn en een wasbeer zetten de boel op stelten. Enkele vlooien bouwen een heus circus, er wordt zelfs een vlo weggeschoten met een kanon. Een hop vertelt je dan weer allerlei grappige verhaaltjes en weetjes over zichzelf. Nog een andere vreemde snuiter vertelt iets uit een dik dierenboek. Een avond in het museum, tussen opgezette dieren, mag je zeker niet missen. Vanaf 19.00 uur ben je welkom. Er zijn tussendoor ook rondleidingen voorzien. Je vindt het museum aan de Graatakker 11 in Turnhout. Meer info op natuurpunt.be

Huiskamerconcerten in Tielen

In het kader van Tielen Muziekdorp organiseert het gemeentebestuur van Kasterlee drie huiskamerconcerten in Tielen. D and the MP’s brengen op 3 maart country, rock en Americana. Dit doen ze met eigen nummers aangevuld met enkele onbekende parels. Op 10 maart is het de beurt aan Tefrent. Zij spelen fijne folk met viool, fluit, Keltische harp, Franse doedelzak, klarinet en gitaar. The Vickings mogen de reeks afsluiten op 24 maart met rock-‘n-roll uit de jaren 50 en 60. Een huiskamerconcert is een uniek optreden dat in zeer intieme omgeving plaatsvindt. De plaatsen zijn beperkt, dus inschrijven is verplicht via het digitaal loket op www.kasterlee.be

Never apologize for your selfies

Op 8 maart geven Dominique Selen, Hannelore Van Even, Loes Vleugels en Vanda Willems een tentoonstelling van hun beeldend werk. De titel is ‘Never apologize for your selfies’. Die dag is het ook internationale vrouwendag. De tentoonstelling is daarom uitgewerkt samen met Kristien Hemmerechts, die de tentoonstelling ook zal openen. Deze tentoonstelling gaat over zelfportretten , aan de buitenkant maar ook de binnenkant. Misschien heb je interesse in dit beeldend werk? Ga dan een kijkje in het Hofke van Chantraine in Oud-Turnhout.

Open lesdagen CVO Taxandria

Bent u ook benieuwd hoe nieuwkomers onze taal leren? Zou u graag weten of zij, net zoals u destijds, worden ondergedompeld in de wereld van de Nederlandse spelling en grammatica? Wil u in de praktijk merken wat het verschil is tussen de aanpak van Centra voor Volwassenonderwijs (CVO) en deze van Basiseducatie (CBE)? De Turnhoutse opleidingscentra CVO Taxandria en CBE Kempen organiseren open lesdagen op dinsdag 13 maart en donderdag 15 maart. Vooraf inschrijven is niet nodig. Tijdens de open lesdagen kan u gewoon langsgaan op deze scholen. Het CVO Taxandria vindt u in de Begijnenstraat 20 en het CBE Kempen is in de Otterstraat 109 in Turnhout.

11Trail in Turnhout

Na twee succesvolle edities van de 11.trail in Roeselare wil 11.11.11 met dit fondsenwervend concept ook uitbreiden naar andere steden. Turnhout is de tweede stad in Vlaanderen waar deze urban trail zal doorgaan. De 11.trail is een loopparcours van ongeveer 8 km in de Turnhoutse binnenstad : langs en door leuke, ongewone locaties, aangemoedigd door spetterende animatie, voor alle leeftijden. De 11.trail start en eindigt aan de Thomas More Hogeschool, waar o.a. ook animatie zal zijn voor kinderen (kidsrun, sprinkasteel, grime). De eerste wave lopers start om 14.00 uur. Je kan je inschrijven via www.11trail.be

Kiwanis organiseert Stand-Up Comedy avond

Kiwanis Turnhout organiseert jaarlijks een evenement ten behoeve van haar sociale projecten. Na dertig jaar bloemenmarkten en voordrachten door bekende sprekers, richtte zij zich vorig jaar op de humor. Ook dit jaar zullen een drietal stand-up-comedians je lachspieren op de proef stellen, te weten Bob Maclaran, Benedetto Schillaci en Koen Dewulf. De avond vindt plaats in Campus Blairon op 24 april om 20.00 uur. Kaarten zijn te verkrijgen op www.kiwanisturnhout.be

J1000 - Old school in de toekomst

‘J1000 - Old school in de toekomst’, onder die vlag brengt het Heilig Graf op 26 en 27 april zoveel mogelijk zesdejaars secundair onderwijs uit alle onderwijshoeken van Vlaanderen en Brussel samen voor een groot tweedaags onderwijscongres. Het moet een boeiende ontmoeting worden van leeftijdsgenoten, met een mix van inhoud en ontspanning, over netten en studiegebieden heen. De leerlingen zullen brainstormen over toekomstsleutels voor het onderwijs. Hoe willen zij leren? Wat kan er beter? De resultaten van dit debat vormen een aanzet voor het vijfjaarlijks memorandum van de Vlaamse Scholierenkoepel en een inspiratiebron voor de minister van Onderwijs. Alle leerlingen van het zesde jaar secundair onderwijs kunnen deelnemen door in te schrijven via www.j1000-oldschool.com.

Speelplein Bollewos

Voor de zesde zomer op rij zijn kinderen uit Turnhout en de stadsregio welkom op het speelplein voor kinderen met een handicap. En dat heeft nu eindelijk ook een naam, dankzij de talrijke reacties na een oproep in de Stadskrant. De jury doopte de speelpleinwerking Bollewos, mer een subtiele verwijzing naar Wollebos, de andere Turnhoutse speelpleinwerking. Kinderen met een mentale of fysieke handicap zijn tijdens de zomervakantie van 23 juli tot 16 augustus van harte welkom in de lokalen van Theater Stap in de Brugstraat. Inschrijven kan vanaf 16 april bij de dienst Gelijke Kansen op het Stadskantoor.

Dessel swingt

Traditiegetrouw sluit Dessel Swingt de zomervakantie af met een marktfestival en dat is in 2018 niet anders. Op zaterdag 25 augustus zal Dessel Swingt het Meiplein in Dessel Witgoor laten swingen. En het belooft een schitterende editie te worden. De eerste namen van de affiche zijn bekend: Bart Peeters, Laura Tesoro en The Scabs staan al geboekt. Meer namen worden later aangekondigd.